Archive for March, 2011

new me and my self

Posted in Renungan, Sosial, Tauladan on March 10, 2011 by Immette At-Tibranee

Assalamualaikum….

termenung panjang gak aku nk menulis ari ni … nk tulis tentang apa … so bila dok termenung panjang tu… hehehe terasa nk menulis tentang kehidupan baru aku di kota bharu / kelantan .

yeah … memang mencabar, sblm ni aku jarang balik kelantan, selalu dok KL je … hampir 14 thn gak aku dok KL rupanya.. dr KLCC tak naik hingga dah timbul Pavillion hehehehe… tempat hang out paling PANAS kat kl skg ni… but than … pd aku.. tak de apa pun kat PV tu… semuanya sama je.. maybe sbb opis aku dekat gan PV kot.. so dah jemu tgk ari2…

so keputusan aku utk balik keja n tinggal kat kelantan ni membuat kwn2 aku semua mcm tak percaya.. even masa interview keja pun dia org berkali2 tanya aku betul ke nk keja ni??? hahahah smpi aku penat nk jwb … but than … aku dpt keja sini .. so dah hampir 2 bulan keja dah…

mmg kehidupan aku kat kelate ni … emmm mcm membosankan sikit .. but i like it .. sbb tak pening kepala dgn jem n parking etc… skg ni aman damai kehidupan aku… dah tak pening gan kesibukan kota… dr umah nk pi keja pun naik motor je.. 5minit je masanya.. hahahah mmg havent sgt

kwn… emmm leh bilang gan jari member kat kelate ni… hehehe mmg aku tak de kwn .. so byk dok umah je lah.. klu busan layan la blog .. baca apa2 yg patut…. pe pun .. kehidupan mesti di terusan …

KEMBALI KEPANGKAL JALAN

Posted in Isu Semasa, Renungan, Sosial, Tauladan on March 8, 2011 by Immette At-Tibranee

Assalamualaikum ….

Emm… rasanya tajuk kat atas tu terlalu luas utk aku huraikan … aku akn cuba huraikan setakat amna yg aku mampu… but than its all about my self.. aku tak nk ceta pasal org lain..

Selama 14thn aku dok KL… emmm mcm2 kehidupan aku temui… tahun pertama .. merupakan tahun yg penuh mencabar utk aku .. sbbnya SLANG KELANTAN AKU SUSAH NK ILANG hahaha… but than lama2 dah ok sikit lah.

berbalik kepada tajuk di atas … mmg kehidupan di kota besar… menguji keimanan kita.. kat mana kita nk letak dan bawa diri kita … itu terpulang kepada individu masing2. Alhamdulillah…. aku mempunyai pendirian yg cukup kuat utk menahan godaan sosial di KL… No arak.. No dadah aku sentuh selama ku di KL… budaya lepak di shopping complek tidak menjadi budaya bagi aku… banyak masa aku suka berada di rumah… tgk TV, baca Paper ( sinar harian, the star & harakah ) lain2 paper… hahah no way.. semuanya info sampah. makin serabut bila baca paper tersebut..

kekdg aku sedey tgk ramai kwn2 aku dan manusia di sekeliling terlalu gelojoh mengejar budaya songsang & barat kononnya … tak modern la klu dok ikut budaya melayu & tempatan … hahah well… itu lah mentaliti org melayu & rakyat malaysia … aku pernah travel ke beberapa negara sblm ni… dah mcm2 budaya aku jumpa.. tp mereka tetap teguh dengan budaya mereka .. dan identiti mereka… yg bestnya .. bila aku naik kapal terbang Thahiti Airline … crew dia org pakai baju bunga2 ( mcm hawai ) dan dengan selipar je… is cukup utk aku buat tersenyum… yg membanggakan aku… mereka menang beberapa anugerah … so salah bg mereka yg mengagongkan budaya barat klu mengatakan kita tak berjaya klu dok pakai budaya tempatan … dan tak akan maju… jepun & china … meraka menjadi gergasi ekonomi dunia … tanpa perlu mengubah budaya n bahasa mereka…

HATI SEORG INSAN YG BERNAMA ….

Posted in Renungan, Tauladan on March 7, 2011 by Immette At-Tibranee

Assalamualaikum semua …

Semua org mempunyai keinginan utk mengapai impian. Namun adakah kita semua berusaha sepenuh hati untuk memilikinya???? mungking ada antara kita mengatakan ” YA”…. bg mana yg ” TIDAK”??? adakah di sebabkan kita terlalu seronok dengan kehidupan kita skg … tanpa memilkirkan apa yg akn berlaku di masa hadapan??

Pengalaman lalu banyak mengajar aku erti kehidupan. Kekdg tu mmg terlalu pahit utk di lalui … apatah lagi untuk mengungkapkannya. Namun, untuk masa depan.. aku bangkit jugak.. tanpa menoleh kebelakang. Walaupun di pertengahan jalana terlalu banyak dugaan yg aku tempuhi. Hanya hati aku yg cekal mampu mengharungi kepayahan dan kesusahan utrk mengapai kejayaan ini.

Org kata… utk berjaya bukan senang, aku mmg akui kenyataan tersebut. Tapi ada di antara insan yg kita anggap ” KAWAN & SAHABAT BAIK” sentiasa menanti kejatuhan kita… walaupun ia melibatkan 30% dr org yg berada di sekeliling kita… namun tanpa hati yg cekal… kita pasti jatuh.

Aku mmg pernah menangis kerana kegagalan dlm hidup… ye menangis sepuas-puasnya. biar aku menangis skg … tidak di penghujungnya.. kerna aku pasti … suatu hari akan hadir kejayaan yg di impikan.. asalkan aku tidak putus asa. Org selalu kata aku ” KUAT BERANGAN & TOO MUCH FANTASY”…. hahahah wat ever they wanna say lah… aku tak kisah.. kerna aku tau apa yg aku buat… dan aku tau kemampuan aku.. cuma kasihan kat dia org… terlalu suka menjaga tepi kain org… diri sendiri tidak kemana…

WElll… alhamdulillah, apa yg aku hajati hampir pasti tiba.. namun … nun jauh masih banyak ranjau yg perlu aku lalui… aku perlukan sokongan moral dr insan yg sudi ….

Aku bersyukur kerana mempunyai kakak yg sentiasa yakin dengan apa yg aku buat… dan sentiasa memberi sokongan terhadap aku… im proud to say that coz u know me better… sbb kakak aku yg menjaga aku dr kecil hingga skg… yeah… my parent both of them … kembali kepada ALLAH… so hanya kakak aku yg berpeluh.. berpenat lelah… dan bermcm2 ber lagi untuk membesarkan aku utk menjadi insan yg berguna … sudah tentu utk diri aku sendiri… utk masyarakat… hahahah no way.. just for my self… i dont care bout masyarakat… coz … they love to see ppl fall down..

ok lah.. byk pulak celoteh aku ni hahaha…. kepada yg sudi baya.. thx ya…

ciao

WANG RAKYAT atau WANG KERAJAAN ( PARTI )

Posted in Ekonomi, Isu Semasa, Politik on March 6, 2011 by Immette At-Tibranee

Istilah memainkan peranan penting dalam menyedarkan penggunanya dan pendengar.

Seringkali kali media melaporkan bantuan atau belanja yang dikeluarkan oleh kerajaan digambarkan seakan itu adalah harta kerajaan atau orang politik yang terbabit. Maka bantuan yang disalurkan seakan dari sifat pemurah kerajaan seperti disebut ‘kerajaan bermurah hati membantu’.

Rakyat seakan bagaikan peminta sedekah. Begitu juga apabila ada penyelewengan ataupun pembaziran, maka rakyat yang tidak faham merasakan yang rugi hanyalah kerajaan atau duit orang politik, sedangkan mereka lupa wang tersebut adalah wang mereka. Maka di sini disebutkan beberapa perkara; Samada kita sedar atau tidak, setiap rakyat negara ini membayar cukar kepada kerajaan. Ini merangkumi cukai pendapatan, cukai langsung dan tidak langsung.

Harga barangan yang kita beli dalam negara ini sebenarnya kita bayar bersama harga cukai. Di Malaysia kita membeli kereta dengan harga yang tinggi disebabkan faktor cukai. Begitu juga segala barangan, makanan dan stesyen TV yang dibeli merangkumi harga cukai. Maka, setiap rakyat kena tahu bahawa mereka sebenarnya setiap hari membayar cukai kepada kerajaan.

Justeru wang kerajaan adalah wang rakyat. Maka, wang yang dibelanja oleh mana-mana kerajaan; samada BN atau Pakatan rakyat atau istana-istana dalam negara adalah wang rakyat yang membayar cukai secara langsung atau tidak langsung, sedar ataupun tidak sedar. Bazir wang rakyat Istilah ‘wang pembayar cukai’ atau taxpayers money, atau harta awam sepatutnya sentiasa dipakai dalam media dan ungkapan rakyat. Justeru, apabila kerajaan membelanja untuk sesuatu projek atau menyalurkan harta kepada mana-mana pihak, hendaklah dilapor atau disebut “kerajaan menggunakan wang pembayar cukai atau harta rakyat untuk projek itu dan ini”.

Jika berlaku pembaziran, hendaklah dilapor dan disebutkan “kerajaan telah membazirkan wang pembayar cukai, atau merosakkan harta awam, merugikan wang rakyat”. Ungkapan ini penting supaya orang-orang politik sedar bahawa bantuan dan peruntukan yang mereka salurkan kepada rakyat bukan wang poket mereka, atau harta peribadi mereka sehingga mereka boleh mendabik dada bangga. Sebaliknya, ia sememang harta rakyat.

Begitulah rakyat, mereka tidak boleh tertipu dengan merasakan seorang-olah bantuan yang diumumkan oleh orang-orang politik itu dari ‘harta persendirian’ tokoh politik tersebut, sebaliknya ia memang harta rakyat yang diuruskan oleh orang-orang politik. Peminta sedekah Ini boleh mengelakkan perasaan rakyat yang merasakan mereka bagaikan peminta sedekah kepada kerajaan dan mengelakkan orang-orang politik lupa diri terhadap wang awam yang mereka belanja atau istiharkan dalam kempen politik mereka.

Sesebuah kerajaan bukan dipuji kerana mereka berbelanja dengan wang rakyat atau wang pembayar cukai itu, tetapi mereka dipuji kerana pengurusan yang cemerlang dan amanah dalam mengendalikan harta awam atau harta rakyat. Ertinya, jika kerajaan berjaya mengendalikan harta rakyat dengan cemerlang dan amanah, maka kerajaan itu dipuji dan disokong, begitu juga sebaliknya. Istilah ‘taxpayer money’, atau ‘taxpayer funds’ atau ‘taxpayers dollars’ sering digunakan dalam media negara maju apabia memperkatakan tentang pembelanjaan ataupun pembaziran oleh pihak kerajaan.

Istilah seperti ini sebenarnya boleh membantu mengelakkan kecuaian kerajaan dan dalam masa yang sama boleh menyedarkan rakyat tentang hakikat wang yang digunakan oleh pihak kerajaan. Istilah ini juga patut dihidupkan dalam negara kita.

Penulis : Dr Mohd Asri Zainul Abidin

IM BACK ON TRACK

Posted in Uncategorized on March 5, 2011 by Immette At-Tibranee

Assalamualaikum….

Hampir 2 tahun saya tidak meyentuh BLOG saya ni memandangkan BZ sikit gan keja… pe pun … Insa’allah… klu di izinkan sy akn sambung balik info2 yg boleh di share bersama… dan klu anda mempunyai apa2 info utk di share…. amat di alukan htr msg kepada sy … dan email kan kepada sy info tersebut… anda boleh menulis apa sahaja … tentang pengalaman, luahan, puisi, politik, ekonomi dll…. so jgn simpan apa yg terbuku dlm hati ye

Terima Kasih